Guide: Sådan laver du haven om til et sandt legeland

Er haven lidt kedelig og uinteressant at være i? Det er ikke alle der går op i at have en flot og aktiv have, men har man børn, kan det være en god idé at gøre haven mere spændende. Børn elsker at lege udenfor og brænde krudt af, men er der bare en græsplæne bliver de nok hurtigt trætte af dette. Her får du en guide til hvilke forandringer du kan lave, som en børnevenlige.

Frugttræer i flere varianter

Det kunne være en idé at smutte forbi PlantecenterFyn og hente frugttræer med hjem til haven. Det tager nogle år for træerne at vokse sig store, så det er med at gøre det mens børnene stadig er små. Nogen giver sågar et frugttræ i dåbsgave, så træet kan vokse sammen med barnet. Med et frugttræ kan du lære din børn om naturen, og hvor frugt kommer fra. Ved at have træet i baghaven, kan barnet løbende følge udviklingen, og finde hele processen enormt spændende. Og når så der endelig er frugter, kan det gøres til en leg at høste i haven. Det er også en bonus for forældrene, der nu får naturlige hjemmedyrkede frugter, frem for at skulle købe frugt i supermarkedet.

Børnenes egen private afdeling

Vil du have hurtigere forandringer, kan du vælge at lave et naturligt hjørne i haven, som kun er for børnene. Du kan indhegne området med diverse buske og hække. Så får barnet et område hvor det kan sidde og lege i fred. Vil du også sørge for et overdækket område, så barnet ikke bliver solbrændt, så kan du også lave dette naturligt. Langs de buske eller hække du bruger til at indhegne, skal du sætte et par blomsterkasser. I dem skal du plante slyngplanter. Fra blomsterkassen sætter du en snor på skrå, som planten kan vokse op af. Eventuelt op af et bambushegn eller andet. Og vupti, så har du et naturligt soldække til dit barn.

æbletræ

Et vildt område

Børn elsker dyr og derfor er det oplagt at invitere dyrene ind i haven. Det er også godt for miljøet. Du kan blandt andet lave et område i haven der består af “vilde blomster”, som tiltrækker bier, insekter og sommerfugle. Det vil igen vække interessen hos dit barn, og så er et blomsterområde flot at se på. Du kan også vælge at købe et insektbo til at hænge op i nærheden. Så er der altid et summende liv omkring dig.

En sikker have

Når man taler om en børnevenlig have, så skal den naturligvis være sikker. Når du planter nye planter, skal du være sikker på, at de ikke er giftige. Børn har det med at putte alt i munden, og den risiko er for stor at løbe. Ligeledes bør du også være opmærksom på at indhegne haven godt, hvis du har småbørn. Børn har brug for klare rammer, og det bedste ville være at få et solidt hegn. Vil du gerne have låge, så vær sikker på at barnet ikke kan nå lågen selv.