Sådan får I sjov for alle aldre i hjemmet

Personer der er kreative

Det er ikke altid nemt at holde balancen i en familie, hvor I er flere forskellige aldre. Det, som en syvårig kan lide at lave, er nok ikke det samme, som det en fjortenårig vil lave, og det er heller ikke det samme som jer, forældrene, vil lave. Men det kan godt lade sig gøre at lave aktiviteter sammen alligevel; det bringer jer tættere på hinanden som familie. Saml jer om spisebordet og tilbring tid sammen.

Lav noget kreativt

De fleste kan godt lide at være kreative uanset alder og køn. Alle kan skabe; kreativitet er en del af menneskets natur. I kan samle jer ved et bord og tegne, male og skrive, hvor I laver hver jeres ting, men I er sammen imens. På den måde kan I producere ting, der passer til hver jeres sværhedsgrad, uden at I gør det alene. 

I kan også gøre mere udfordrende ting, for eksempel ved at male med tæerne eller lave en historie, hvor I skiftes imellem at skrive et ord eller en sætning. Så længe I kan snakke sammen imens, vil det kunne blive en god oplevelse.

Familie i et køkken

Lær noget nyt 

Måske er der et emne, som ingen af jer ved særligt meget om. Så er det noget, I kan lære om sammen. Som forældrene kan I bestemme jer for emnet og så finde materialer, der passer til jeres børns individuelle aldre, som de kan arbejde med, og som I alle kan diskutere sammen. 

I kan også lære jeres børn om emner, som I selv allerede ved meget om, eller om vigtige emner, som klimakrisen. I kan vise dem, hvordan man kan være med til at gøre en forskel, for eksempel hvis I har et bord af genanvendt træ. I kan finde sådan et spisebord på https://www.vidaxl.dk/g/4355/spiseborde.

Snak med hinanden

Det vigtigste i hvilken som helst relation er kommunikation. I skal selvfølgelig ikke tvinge familiemøder over hovederne på børnene, men det skal gerne blive noget, som de vil glæde sig til. I vores tid er der mange, der ser fjernsyn, imens de spiser, og de får derfor ikke rigtig snakket så meget sammen, som man ville uden underholdningen. Det behøver ikke at være dybe samtaler; I kan også spille brætspil sammen, og bare den kommunikation, der kommer ud af det, vil styrke jeres forhold.

Far og datter der maler

En dag derhjemme behøver ikke at være kedelig

I kan godt finde aktiviteter, der er interessante, for både jeres teenager, jeres mindre børn og jer selv. Snak med hinanden om, hvad I gerne vil lave sammen. Det er en del af sociale forholde at gå på kompromis med hinanden; det er meget lærerigt, og det får en til at overveje andres følelser. I er en familie; det er på tide at gøre familieting sammen.