Værd at vide, før du vælger en lhasa apso

Den søde og pjuskede lhasa apso stammer fra de tibetanske højsletter og er en lille hund, der kan blive op til 14 år gammel. Den kan være utrolig kær at se på, og derfor vælger mange at få den som selskabshund.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en lhasa apso, skal du læse med her. En hvalp koster gerne op mod 15.000 kroner, og derfor er der en del ting, du bør overveje, inden du får én hjem – især hvis du ikke har haft racen eller en lignende race før.

Temperament og træning

Som mange små hunde har den her hunderace ikke det store behov for store mængder motion, og du kan sagtens slippe ad sted med nogle gåture om dagen. Det sagt, så er det en hund, der godt kan lide at røre sig og være udenfor. Hvis du har mulighed for det, skal den gerne have adgang til en indhegnet have.

I hverdagene kan du nøjes med gåture, men kan din lhasa apso ikke komme ud i haven, er det godt at tage hunden med til et sted, hvor den kan blive ordentligt aktiveret og motioneret.

Træningen skal foregå i kortere sekvenser, og det er vigtigt, du varierer den. Træn gerne øjenkontakt og brug en hundesele i stedet for et halsbånd – hvis du tager den med til en hundepark eller -skov, så vær forsigtig omkring andre, større hunde.

Lhasa apso, børn og andre kæledyr

Det her er en rigtig god familiehund, som generelt er venlig og har et roligt temperament. Det er også en legesyg race, så den og børnene kan hjælpe hinanden med at få motion og leg i hverdagen.

Sørg for at lære dine børn, hvordan hunden skal behandles. De hænder indimellem, at små børn beslutter sig for selv at lege hundefrisør, især med langhårede racer. Det skader ikke altid hunden, men kan være en stressende oplevelse.

Tag gerne børnene med til hundetræning, så de også kan lære, eller lær dem selv derhjemme, når du har været til træning med hunden. Instruer dem i, hvordan de skal børste og fodre hunden, så de kan hjælpe til med plejen og pasningen.

Pelspleje og pasning

På grund af sin lange pels skal den her hunderace helst klippes hvert kvartal, hvis de får det, der kaldes et bamseklip. Det er en utrolig nuttet frisure, der holder pelsen forholdsvis kort i lang tid.

Når du har en hund med langt hår, skal du være villig til at børste den ofte. Ellers kan pelsen blive mattet og slidt, og det kan skade hunden fysisk. Pelsen bliver nemlig tyk og tung, og den kan trække i hundens hud og skabe ubehag og besvær ved basale kropslige funktioner, bl.a. helt almindelig gang.

Hvis din langhårede hund har været udenfor og er blevet beskidt, så sørg for at rengøre den grundigt. Den må ikke være våd under pelsen, da det kan lede til sygdom og ubehag. Få alt snavset ud af pelsen, evt. med bad.